Jakob Ejersbo: Liberty

Roman

Fem en halv cm høj og 709 sider lang. Liberty er et digert værk, en murstensroman og hvad vi nu ellers kan af klicheer. Bogen foregår over ti år, og det betyder, at den både handler om en dreng, der spiller fodbold med de børn, der nu er i Tanzania uden at skele så meget til hudfarve, og om en ung mand, der er kynisk, desillusioneret og bliver smidt ud af det, han føler, er sit hjemland. Han har snydt for mange venner og brændt lidt rigeligt broer.

Liberty er tredje bog i Jakob Ejersbo Afrika-trilogi, og alle tre bøger foregår på den samme egn i Tanzania, så derfor overlapper en del personer og hændelsesforløb. Nogle vil måske mene, det er lidt for mange, andre at det er det, der gør serien så god; jeg mener lidt begge dele. Denne bog har Christians synsvinkel, og det er vist ikke for meget at sige, at Christian-figuren har et vist antal fællestræk med Jakobs egen barndom. Det er ikke nogen dårlig ting. Det gør, at man også tror på de andre figurer i bogen, fx Marcus, der er bogens anden hovedperson, som brændende ønsker sig en fremtid i Sverige. For nu at citere bogens omslag: “Den hvide vil være sort, den sorte hvid”.

Det er lidt svært at sætte ord på, hvorfor bogen er god. Den fortæller en historie, om et Afrika, som man ikke kan stille noget op med og er også en kynisk fortælling om kolonialisme, der kører i ring. Ikke særlig opmuntrende læsning, men virkeligt godt fortalt.

Reklamer

One thought on “Jakob Ejersbo: Liberty

  1. Jeg er enig. Noget af det, der gør Liberty til hård læsning er, at den sætter spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet hjælper Afrika med den bistandshjælp, vi giver. Jeg kommer til tydeligt at kunne huske fra bogen, hvordan de mennesker, der tager ud for at hjælpe, ender med at blive fuldstændig blottet for moral, fordi de er almægtige i et land, hvor politiet kan købes.

    I øvrigt er det jo et monsterværk, som er godt gennemarbejdet.

Der er lukket for kommentarer.