Hanne-Vibeke Holst: Knud, den store

Biografi, Roman

Hanne Vibeke HolstBør man have hørt om Knud Holst? Jeg havde ikke. Det er Hanne-Vibeke Holsts far, og han var en berømt digter i Klaus Rifbjergs storhedstid. Kirsten Holst, derimod, hendes mor, kender jeg fra ungdomsklassikeren ‘Min ven Thomas’.

Og det er måske kernen i Hanne-Vibeke Holsts romanbiografi om sin far: Han var kunstneren, digteren, der måtte skrive, og som gik i hundene, når livet blev for svært. Hendes mor var forfatteren, som måtte leve, og som fandt på noget nyt og sjovere, hvis livet gik den gale vej.

Det er et fint og grundigt portræt, som tager os med gennem barndommens fattige kår i Vestjylland, op gennem gymnasietidens ungdomsforelskelse, igennem succeser og forhåbninger i det københavnske digterliv og igennem depressioner og forfald.

Jeg kan godt lide bogen for at være én lang fortælling fra vugge til grav og ikke forsøge at gøre sig mere interessant ved at tematisere eller springe i tid. Og så er det et meget interessant eksperiment at skrive en biografi i jeg-form, hvor man selv (Hanne-Vibeke som datter) er til stede som tredjeperson. Det skuldrer hun nu ganske fint.