Kristina Stoltz: Æsel

Roman

ÆselÆsel handler om de to brødre Nadeem og Farid, som flygter fra Afghanistan til Sverige og Danmark. Modsat andre bøger med samme tema er flugthistorien ikke bare et kort afsæt til at fortælle om livet som flygtning i Danmark, men den bærende del af fortællingen. Vi følger drengene gennem blandt andet Iran, Rusland og Polen og får et billede af, hvad det vil sige, når man har lagt sin skæbne i hænderne på en række menneskesmuglere, der taler et sprog, man ikke forstår.

Persontegningerne bliver desværre lidt for firkantede til min smag ind imellem (den ene bror spiller fodbold, den anden bror er klog etc.). Men bogen har rigtig gode træk og er bestemt læseværdig for dens ømhed og livsklogskab.

Her et lille udpluk, hvor Nadeem er kommet frem til sin onkel og kæmper med følelsen af ikke at høre til i det Sverige, der ellers skulle være så godt, med havudsigt og mad i overflod:

“Ham må fortælle ham om det på et tidspunkt; om massakren, alle struberne, der blev skåret over, og skuddene, alle dem der døde. Måske har de læst om det, men det er alligevel ikke det samme. Slet ikke det samme som at bære stanken af blod i næseborene i dagevis efter, stanken af rådden frugt; frugten, der lå og flød i gaderne bagefter, blev stampet til ukendelighed eller samlet op af de fattige.”