Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara

Bøger fra 2020, Roman

Jeg var glad for Ida Jessens Hvium-trilogi og novellesamlingen “Postkort til Annie”. Jeg kaster mig derfor ind i hendes bøger med en stærk forventning. Denne her fik jeg anbefalet af en bekendt, og efter de første 30 sider måtte jeg vende tilbage til hende:

Mig: Jeg har læst 30 sider, og den er megalangsom. Jeg har brug for en peptalk til at læse videre!
Camille: Den bliver ved med at være langsom alle 500 sider, men Ida Jessen kan noget med personkarakteristik. Giv den lige 20 sider mere.

Så jeg gav den 20 sider mere, og snart havde jeg læst 100, og så blev jeg alligevel betaget af den her ret utraditionelle bog fra Ida Jessens hånd.

Handlingen udspiller sig i 1754 og handler om den tyske kaptajn Ludwig von Kahlen, der træffer aftale med den danske konge om at forsøge at opdyrke den jyske hede. Der er ikke så mange mennesker, der vil være i hans selskab, og som tror på det håbløse projekt at få noget til at gro i den golde, lyngfyldte jord. Men han tager pigen Anmai Mus til sig og siden kommer også husholdersken Ann Barbara til. Sammen bliver de en slags familie. På rollelisten er også Schinkel – en dameglad, drikfældig indsmigrende psykopat-nabo, og Søren Thestrup – den rolige, uduelige præst og gode ven til Kaptajnen.

Jeg er vokset op i en landsby tæt på den jyske hede. Kongenshus og Hald Hovedgård, der optræder i bogen, er en del af mit barndoms landkort. Men jeg kender heden som noget der bare er i baggrunden og har aldrig interesseret mig for den. Historien om, hvordan heden blev opdyrket er fascinerende, men du skal først og fremmest læse “Kaptajnen og Ann Barbara” for at fryde dig over Ida Jessens evne til at tegne mangefacetterede personer og ramme en sproglig stil, der på én gang er troværdig for 1754 og humoristisk nutidigt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.