Laura Ringo: Grundtvig er død

Bøger fra 2021, Roman

At gå på højskole er lidt som at træde ind i en sekt. Den opsluger én, og verden udenfor forsvinder. Medlemsskabet af sekten er for livet, og har man gået på højskole, er det sjovt at læse en bog, der foregår netop der.

“Grundtvig er død,” erklærer Frank, som er højskoleforstander på Nyord Højskole. Derfor synger de ikke længere fra højskolesangbogen. Han er med andre ord en progressiv mand, der nyfortolker højskoleverdenen. Nogle traditioner går han dog ikke på kompromis med, fx den der handler om at gå i seng med eleverne. Han er også erklæret feminist “Jeg er jo ikke idiot,” som han siger.

Petra er tidligere elev på højskolen og var dengang fascineret af den maskuline skørtejæger. I bogens indledning er hun til jobsamtale og lander et job som lærer på Skriv sammen med den kendte forfatter Frej Thorvaldsen. Der går ikke mange sider, før Petra nedlægger forstanderen og skriver et manifest over deres sexliv. Her er det hende, der bestemmer.

Ligesom i Stine Pilgaards “Meter i sekundet” er højskolelivet beskrevet med lige dele varm genkendelse og lige dele sarkastisk spot. Det er sjovt, velskrevet og lige til at spise.

Afslutningsvis et lille afsnit fra romanens prolog:

“De begynder at ryge, drikke mere kaffe, de spiser for mange boller med hummus og tager på, de kører ind i genbrugsbutikken i Stege og køber tøj til alle de temafester, der bliver afholdt fredag efter fredag, de græder hjemme hos deres ganggruppelærere og siger, at de har haft angst og stress og depression i gymnasiet. At de føler, at alle kender hinanden, de får aldrig nogen venner, de svinger ikke så godt med ganggruppen, med holdet, med deres roomie.
Men efter første fest har mindst en tredjedel kysset med nogen, så rykker de tættere sammen, lægger hovederne i hinandens skød i undervisningen, omfavner hinanden i spisesalen i begejstring over, at de skal have lasagne til frokost. De får lus, og det smitter, og så får de fnat og beder os tjekke deres hænder, for det klør og klør.”

Laura Ringo: Grundtvig er død, Gyldendal, 2021

Læs også anmeldelse af Laura Ringo: Fødedygtig

Advertisement