Helle Hein: Motivation

Fagbøger, ledelse

♥♥♥♥

Motivation af Helle Hein forsidebilledeHelle Heins “Motivation” er en grundbog i motivationsteori. Den har karakter af lærebog og gennemgår systematisk de væsentligste undersøgelser af motivation fra behaviorismen og frem. De fleste teorier er baseret på fabriksarbejdere i det første industrisamfund og er på den måde kun interessante som fundament for den efterfølgende forskning og praksis.

Jeg vil gengive et par nedslag, som jeg blev særligt optaget af:

Frustrations-regressions-hypotesen

Hypotesen er udviklet af Alderfer i 1970’erne og er en forklaring på et mønster, som kan optræde hos frustrerede medarbejdere. Hypotesen går ud på, at hvis man som medarbejder ikke får opfyldt underliggende behov for fx inddragelse, anerkendelse og medbestemmelse, kan frustrationen komme til udtryk i meget konkrete krav/ønsker om højere løn, flere kurser, andre arbejdstider eller lignende. Selv om kravene evt. bliver opfyldt, vil det dog ikke ændre på den grundlæggende utilfredshed eller frustration, som i virkeligheden bunder i ønsket om en anden arbejdspladskultur eller en bedre ledelse.

Selvbestemmelsesteorien

Selvbestemmelsesteorien er udviklet af Edward L. Deci og Richard M. Ryan og hører også til de nyere teorier fra 70’erne og frem. De identificerer tre centrale behov, som skal være dækket, for at den moderne medarbejder kan opleve motivation. De tre faktorer er:

  1. Autonomi: selvbestemmelsesret og oplevelse af at have et værd.
  2. Kompetence: en oplevelse af at kunne mestre de opgaver, man bliver stillet; det rette niveau af udfordring.
  3. Tilhørsforhold: en oplevelse af at være en del af en gruppe og høre til blandt kolleger.

Antagelsen er, at hvis der er svigtende motivation, kan man lede efter en ubalance i ét af de tre parametre for at finde tilbage til en ønsket tilstand.

Anbefaling

Jeg kan anbefale Helle Heins “Motivation” til de læsere, der ønsker et overblik over forskellige motivationsteorier og forskellige perspektiver på motivation i ledelse. Det er ikke en decideret underholdende bog, så man skal helst vide, hvad man vil bruge den til.