Jesper Wung Sung: En anden gren

Bøger fra 2017, Roman
Bogforside En anden gren

“En anden gren” handler om de første kinesere, der kommer til København i starten af 1900-tallet og stilles til skue i kineserbyen i Tivoli. Én af dem er Jesper Wung Sungs oldefar San Wung Sung.

San rejser med dampskib fra Canton i Kina med sine fars skriveredskaber og et håb om at kunne sende penge hjem til familien. En dag står en pige i køen til den lille skrivepult i Tivoli, hvor han giver gæsterne kinesiske tegn med hjem. Pigen er Ingeborg, som skal blive Jesper Wung Sungs oldemor.

I begyndelsen mødes de på hver sin side af gitteret til Tivoli, men med tiden finder San et træ, som kan hjælpe ham hen over gitterporten. Deres første stævnemøde er i en robåd på Søerne efter lukketid, og da San har udstået sin sæson i Tivoli, sender han alle pengene hjem til sin familie og bliver i København.

De to flytter ind i fugtige kældre og smalle tørrelofter og lever fra hånden til munden. San bevarer sin værdighed og laver te med langsomme bevægelser, uanset hvor meget han bliver udsat for spåt, hån og fysiske overfald. Og Ingeborg står last og brast ved hans side, selv når familien beder hende vælge mellem dem og ham.

En anden gren

“En anden gren” er en betegnelse fra bogen “Æstetisk træ over den menneskelige race”, som Ingeborg finder frem på biblioteket. Det er oplevelsen, som går som en rød tråd gennem bogens 554 sider: At San er anderledes – fra en anden gren.

Jesper Wung Sung skriver eminent godt – ikke for floromvundent, men realistisk, med indføling og uden sentimentalitet for sine forfædres usle vilkår.

Romanen er udgivet i 2017. Året efter kom Malene Ravns roman “I dine øjne”, som også omhandler de første kinesiske immigranter i København. Bestemt også en læseværdig oplevelse.