Sofie Jama: Et andet menneske et andet liv

Bøger fra 2019, Boganmeldelse, Debutroman, Roman
Sofie Jama Et andet menneske et andet liv

Politikens Forlag, 2019

♥♥♥♥♥

En sjældent sanselig, barsk og væsentlig roman, som jeg vil anbefale alle at kaste sig over.

Sofie Jama er flygtet til Danmark fra Somalia, og “Et andet menneske et andet liv” er hendes debutroman.

Romanens hovedperson, Baraka, vokser ligesom Sofie Jama op i Somalia og flygter som barn til Danmark. Vi følger hendes liv og venskab med jødiske Esther, som med nød og næppe overlevede 2. verdenskrig. Herudover bliver Barakas skæbne flettet sammen med den unge, uledsagede flygtningedreng Umar, som er på flugt fra krigen i Syrien.

På den måde lykkes det Sofie Jama at skabe en grænseløs og grænseoverskridende beretning om mennesker i krig og på flugt med den intensitet, som krisetilstand fører med sig. Samtidig beskriver hun seksualitet, familierelationer, kultur, ensomhed og drivkraft.

“Et andet menneske, et andet liv” er blevet omtalt meget for sin udpenslende beskrivelser af omskårne kvinders seksualitet, men den bør læses for mere end det. Det er stærk og velskrevet litteratur, som kommer et skridt tættere på menneskets natur, end de fleste almindelige bøger.  En imponerende debut fra Sofie Jama. Helt bestemt én af de bøger, man skal læse i 2020.

Hos Politikens forlag kan man se et kort interview med Sofie Jama, der fortæller om temaerne fra “Et andet menneske, et andet liv”, og hvor meget af fortællingen, hun spejler sig selv i.

Boganmeldelse, 2020