Jeff Vandermeer: Udslettelse

Roman, Science fiction, spændingsroman

Udslettelse Jeff VandermeerInd imellem kan det være sundt at læse noget andet end det sædvanlige. Her har jeg fået fingrene i en biologisk fremtidsdystopi af den amerikanske Vandermeer.

Ekspedition til Område X
Område X er et mystisk uafgrænset kæmpelandskab i noget, der måske er en amerikansk delstat i en nær fremtid.

Fortælleren, kaldet biologen, er en del af den tolvte ekspedition ind i Område X sammen med tre andre kvinder – en psykolog, en antropolog og en topograf.

Deres mål er at tage prøver af de forskellige biologiske entiteter de møder og kortlægge et stykke af Område X. Hurtigt finder de dog et omvendt tårn – en tunnel ned i jorden, der tiltrækker sig deres opmærksomhed. Tårnet drager dem, væggene lever, og snart bliver de suget ind i mysteriet om den menneskelignende, voldelige organisme.

Sirlig, nøgtern og dragende opfindsom
Det er en slags Fluernes Herre møder Dødsspillet møder Lost møder Flora og Fauna. Sirlig i sine biologiske beskrivelser, nøgtern i sin fremstilling af menneskenes psykologi. Småkedelig og dragende opfindsom på én gang. Bør læses alene for fascinationen af menneskelig opfindsomhed.

Filmatiseret
Bogen er filmatiseret som science fiction thriller med Natalie Portman. “Udslettelse” er første del af Southern Reach-trilogien.