Vigdis Hjort: Arv og miljø

Roman

vigdis hjort arv og miljøNår ens opvækst har været en anden end den, man ønskede sig, en anden end den, den burde være, hvornår skal man så gøre oprør, og hvornår skal man lade fortid være fortid?

Bergjot, som er hovedpersonen i Arv og miljø har haft mere end bare en almindelig dårlig barndom. Hun er blevet misbrugt, og hun mangler den vigtigste ingrediens for at kunne glemme og tilgive: Hun mangler at blive set.

“At ingen af jer på noget tidspunkt har spurgt mig om min historie, har jeg oplevet og oplever jeg som en stor sorg,” skriver Bergjot i en kernesætning i bogen.

Arveopgør

Familiens historie bliver omdrejningspunkt, da faren til de fire søskende dør, og arven skal gøres op. To hytter skal fordeles, og faren har skrevet testamente. To søskende forsøger at holde familien sammen, mens de to andre forsøger at gennemtrumfe det opgør, som skal rense luften i familien. Retfærdighed kommer før forsoning.

Bogen er skruet godt sammen og viser det ødelagte menneske, som Bergjot bliver, uden at søbe i det. Den var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2017 og har vundet diverse priser i Norge.

Jesper Wung-Sung Men.jpg

På natbordet lå også…

Jesper Wung Sun: “Men”. En historie om to venner, der mistede en tredje ven til Svendborgsundbroen som store børn. Nu er deres liv gået i hver sin retning, og de mødes igen på et tidspunkt i livet, hvor deres liv er ved at gå i spåner.

God og dyster manderoman fra Jesper Wung Sun.