Peder Frederik Jensen: Det Danmark du kender

Bøger fra 2020, Roman

Nogle vil huske “Det Danmark du kender” fra Socialdemokraternes valgkampagne i 2015, og Peder Frederik Jensens bog er da også spækket med tydelige referencer til navngive politikere.

Bogen følger fire personer, som alle har en andel i en trafikulykke en tidlig morgen på Lolland: Borgmesteren Morten Jørgensen, det unge avisbud Niels med den prostituerede mor, lastbilchaufføren Frank og investoren og elskerinden Sigrid.

Det er mindst to hovedpersoner for meget til min smag – i hvert fald set i forhold til, hvad det lykkes at forløse. Forfatteren har et tydeligt projekt med at fortælle historien om arbejderøen Lolland og et socialdemokratisk forfald, der lefler for det rige og pæne og fører klimapolitik “hvis det kan betale sig”.
Vi hører historier om værftet og Metal, om kromøder, børn der forsøger deres forældre i socialklasse 5 og pragmatisk kommunalpolitik. Og til sidst har han tilføjet et spændingselement i form af ulykken til at binde det hele sammen.

Det kunne blive rigtigt godt. For mig bliver det for fragmenteret, for meget projekt og for lidt litteratur, selv om der er adskillige velskrevne passager.