Tre sommerbøger

Roman

Der ryger altid mange roman-sider ned i sommerferien, så her har jeg samlet tre på en gang:

Karen Fastrup: Hungerhjerte

🖤🖤🖤🖤🖤

En uhyre velskrevet selvbiografisk fortælling fra det psykiatriske Danmark. I romanens begyndelse bliver Karen indlagt på psykiatrisk afdeling. Hun har truet sin kæreste og hans søn med en kniv, men husker kun brudstykker. Hun bliver først udredt med en bipolar lidelse og er lettet over, at hun ikke har fået Amagerdiagnosen Borderline. Den skal hun dog også senere stifte bekendtskab med.

Romanen er først og fremmest spændende, fordi den er en historie om et rigtigt menneske, man kan mærke. Dernæst er den litterært velskrevet. Og endelig er den hyper-aktuel, fordi den giver et intelligent, nuanceret blik på behandlingen i det psykiatriske system – både der hvor det bare virker, og der hvor det gør mennesker mere syge, end de var i forvejen.

Dolly Parton og James Pattersson: Løb, Rose, løb

🖤🖤🖤🖤

Jeg synes, Dolly Parton er megasej og er fuld af respekt for hendes country-karriere. Jeg opdagede med stor overraskelse, at hun nu har skrevet en roman, men var ikke et sekund i tvivl om, at jeg ville læse den.

“Løb, Rose, løb” foregår på Partons hjemmebane i Nashville, Tennessee. Over knap 500 sider følger vi AnnieLee Keyes fra hun tomler den fra Texas til Nashville, sover i parken, spiller sit første sæt på Cats Paw for en danskvand med citrus, og til hun bliver opdaget af country-legenden Ruthanna Ryder og hendes guitarist Ethan Blake.

Handlingen er medrivende og ægte sydstats-amerikansk, og så tilgiver man nemt, at sproget sine steder er lidt klichefyldt. Hvis du kan lide at læse på engelsk, vil jeg klart anbefale at tage den på originalsproget. Jeg har en fornemmelse af, at der går en del ‘lost in translation’. Flere gange undervejs har jeg overvejet, hvilken sanger der skulle spille AnnieLee Keyes, hvis romanen blev filmatiseret – den har helt klart “A star is born”-potentiale. Dolly Parton har skrevet bogen sammen med den erfarne forfatter James Pattersson, og hun har komponeret et par håndfulde helt nye sange, som optræder i bogen.

Matt Haig: Midnatsbiblioteket

🖤🖤🖤

“Sliding doors” må være den mest kendte ‘hvad nu hvis’-historie, men bestemt ikke det eneste, og Matt Haig skriver sig med “Midnatsbiblioteket” ind i denne tradition.

Nora er ensom og deprimeret, og hun beslutter sig for, at det ikke er værd at leve. I stedet for at dø bliver hun sendt til et stoppested mellem liv og død: Midnatsbiblioteket. Hver bog på biblioteket rummer mulighed for at afprøve en anden gren af sit liv – hvis nu man havde taget en anden beslutning, hvor var livet så nu? Bogen udfolder Noras mulige livsfortællinger og sætter spørgsmålstegn ved vores evne til at stille os tilfreds med de valg vi træffer og leve det liv, vi er i.

En fin, hurtigt læst, hurtigt glemt lille sommerbog.